Лазерна епилация и бенки

Съществува мит, че лазерната епилация и бенките са напълно несъвместими понятия. Всъщност елиминирането на излишното окосмяване с помощта на лазерна епилация при наличие на родилни петна е възможно, но само с няколко изключения и ограничения. Нека разгледаме по-подробно кога е възможно и кога не може да се извърши тази процедура и как лазерното отстраняване на косми влияе на бенките.

Какво е невус (мол)

Молът е натрупване на кожни клетки, наречени меланоцити. Тези клетки са безцветни, но съдържат много меланин – пигмент, който придава на кожата тъмен цвят. Молите могат да бъдат червени, кафяви, черни и дори лилави. Те са доброкачествени новообразувания и не могат да повлияят на здравословното състояние. Но поради определени фактори, бенките понякога могат да се превърнат в злокачествени тумори.

Възможно ли е да се направи лазерно обезкосмяване, ако има бенки ?

Лазерната епилация, ако има бенки, се извършва само в райони, където няма голямо натрупване на невуси (това е научното наименование за бенките). Ако бенките са разположени по посока на тялото на онези места, които ще бъдат обработени, това не е противопоказание за процедурата, но невусите в този случай трябва да бъдат внимателно „маскирани“ от лазерния лъч. За това специалистът, който провежда процедурата за отстраняване на косми, третира бенката със специален бял молив или прилага цинкова паста върху нея. Поради това лазерният лъч не влияе на пигмента меланин. Ако не покриете бенките по време на процедурата, съществува риск от изгаряне.

Може ли лазерната епилация да причини рак ?

бенкиСмята се, че елиминирането на нежеланото окосмяване с помощта на лазерно оборудване насърчава развитието на злокачествени тумори на мястото, където се намира невусът. Всъщност лазерното лъчение няма нищо общо с ултравиолетовата светлина, което може да причини рак. Лазерното обезкосмяване в присъствието на доброкачествени бенки теоретично би могло да доведе до превръщането им в злокачествени тумори, но само ако чрез процедурата се насочат лъчите към преминаващия невус – като по този начин допринесе за увеличаване на скоростта на преминаването му към лошо състояние. Но е малко вероятно квалифициран специалист да направи това. Също така имайте предвид, че при меланом премахването на космите по този начин е противопоказано. Заключение, преди да направите процедурата – трябва да се консултирате с лекар.

Ако човек е здрав, само лазерни лъчи с дължина на вълната от три до четиристотин нанометра могат да доведат до опасни последици. И такива лъчи не се използват за лазерно обезкосмяване. Съвременните лазерни устройства, които се използват по време на процедурата, създават лъч с дължина на вълната от 800 до 900 нанометра. Такъв лъч има отрицателен ефект върху космения фоликул, унищожава го и допринася за загубата на косъма, но не вреди на кожата. Лъчите на съвременните лазерни устройства не са в състояние да нарушат ДНК, което обикновено е причина за развитието на рак на кожата.

В кои случаи лазерната епилация на кожа с бенки е противопоказано?

Ако имате онкологично заболяване, невъзможно е да се извърши процедурата. Също така, ако бенката е необичайна, това е повод да се консултирате с лекар, преди да направите епилация, за да сте сигурни, че е доброкачествена. Само дерматолог може да различи злокачествен тумор от доброкачествен. По правило невусът е с малки размери и има ясно определени граници, повърхността му е твърда. Трябва да се свържете със специалист, ако:

  • Старата бенка започна бързо да расте.
  • Формата на бенката е неравномерна.
  • Формата на невуса е асиметрична.
  • Има кървене, което НЕ се появява поради нараняване.
  • Повърхността на бенката е потъмняла.

Онколозите смятат, че тези признаци са повод да се консултирате с лекар, но в същото време не е факт, че диагнозата ще бъде страшна. Дори наличието на всички симптоми едновременно не означава, че става въпрос за рак. Но е по-добре да го играете безопасно, защото няма да има вреда за бенките по време на лазерно обезкосмяване, само ако те са доброкачествени.

Възможно ли е да се извърши лазерна епилация на бенки с косми?

Понякога се случва върху бенка да расте косъм. Това обикновено се случва в области на кожата, където космите имат силни корени. Най-често бенките с косми, покълнали върху тях, се намират по брадичката или в областта на горната устна. Ако лазерът стигне до бенката, когато процедурата е проведена правилно (бенката е „маскирана“ с бял молив) и няма косми по нея, тогава няма да се случи нищо лошо. Лазерът реагира на пигмента – меланин, а в родилните петна има само много. В резултат на това по време на епилация косъма може да остане на мястото си, но бенката може да се изсветли. Но това е само най-успешният резултат – в най-лошия случай е възможно изгаряне.

Бенки след лазерно обезкосмяване: тревожни симптоми

Как лазерното премахване на космите влияе на бенките. Бенките след лазерно обезкосмяване могат да ви алармират с някои промени. Например, те могат да променят цвета си. Но това не винаги е причина за притеснение.

Ако по време на лазерно отстраняване на косми е била докосвана бенка и след като е променила цвета си в по-светъл, всичко е наред. Ако преди това невусът не е променил цвета си и сте сигурни, че това се е случило именно поради процедурата – няма нужда да се притеснявате. Осветяването на невуса е норма.

Ако бенката потъмнее след лазерно отстраняване на космите, това показва коагулацията на пигмента в пигментното петно ​​- меланинът в бенката се унищожава. Но е по-добре да се консултирате с дерматолог, така че той да изключи възможността за развитие на злокачествена формация върху кожата или изгаряне на кожата. Също така са необходими специализирани съвети и тестове за хистология за други динамични промени в невуса след епилация – зачервяване, промяна във формата, поява на болезнени усещания. Препоръчва се да се види лекар, ако бенката се е увеличила след лазерно обезкосмяване. След прегледа специалист ще ви насочи към допълнителни изследвания, ако подозирате някакви проблеми.

Но всякакви промени в бенката след лазерно обезкосмяване не означават, че пациентът има рак. Излагането на лазерния лъч при използване на висока енергия (над 30 J) може да доведе до коагулация на меланин (разрушаване на пигмента). В крайна сметка Nevus ексфолира и нищо не остава на мястото си. Молът се отстранява просто с лазер.

Лазерното обезкосмяване е ефективна процедура, която помага на милиони жени по целия свят винаги да изглеждат женствени и привлекателни без нежелани косми по тялото. Но здравето е най-важното нещо, затова преди да извършите процедурата, е по-добре да се консултирате с лекар и да разберете със сигурност дали лазерната епилация може да се направи на бенки във всеки случай. Професионализмът на личния ви дерматолог е изключително важна. Неопитен специалист може неправилно да избере импулса или изобщо да не обърне внимание на бенката, затова се препоръчва такава процедура да се проведе в добра клиника, където работят квалифицирани козметолози.

Беше ли полезно? Оценете ни!

Лазерна епилация и бенки Съществува мит, че лазерната епилация и бенките са напълно несъвместими понятия. Всъщност елиминирането на излишното окосмяване с помощта на лазерна епилация при наличие на родилни петна е възможно, но само с няколко изключения и ограничения. Нека разгледаме по-подробно кога е възможно и кога не може да се извърши тази процедура и как лазерното отстраняване на […]
5 1 5 4
0 / 5
Славина Дончева управител на Дерма Експерт
Славина Дончева

Славина Дончева е завършила Медицински Колеж, Козметология, Медицинска Козметика, Връзки с обществеността, Здравен Мениджмънт и има 9 годишен опит като управител на най-голямото градско спа в България до 2013 г.

От 9 години е управляващ собственик на верига от салони за красота "Дерма Експерт" и преподавател в собствена школа за красота. Притежава изключителен опит в управлението на салони, спа центрове, маркетинг и реклама и организиране на различни обучителни събития.