Лазерна епилация

Лазерна епилация с диодни лазери Primelase и Elysion Pro

Лазерната епилация е метод за отстраняване на нежелания телесен косъм чрез използване на лазерна технология. Тази процедура се извършва с помощта на специализирани лазерни устройства, които излъчват концентрирана светлина върху косъма, която се абсорбира от пигментите в косъма и го унищожава от корена.

При лазерната епилация се излъчва светлинна енергия, която достига до космения фоликул и атакува неговия пигмент – меланин. При допир с кожата, светлината от лазера се трансформира в топлина и това води до загиване на космите. Лазерния лъч е насочен изцяло към космените структури, без да вреди на кожата. Премахват се така наречените „обърнати косми” и се подобрява състоянието при проблеми с фоликула, циреи и пъпки.

 

Основни характеристики на лазерната епилация:

 1. Ефективност: Лазерната епилация е един от най-ефективните методи за дълготрайно отстраняване на косъм. При правилното прилагане, тя може да осигури дълготрайни или дори перманентни резултати.
 2. Безболезненост: В сравнение с някои други методи за епилация, като например восък или електролиза, лазерната епилация е по-малко болезнена. Пациентите обикновено изпитват само леко усещане за топлина или леко паркане по време на процедурата.
 3. Бързина и удобство: Лазерната епилация може да се извършва бързо, особено за по-малки области на тялото. Също така, тя е удобна за пациентите, тъй като не изисква дълготрайна подготовка или възстановителен период.
 4. Подходяща за различни типове кожа и косъм: Съвременните лазерни технологии предлагат възможност за регулиране на параметрите на лазера, което прави лазерната епилация подходяща за различни типове кожа и косъм, включително по-тъмна кожа или по-груб косъм.

 

Защо това е най-ефикасният метод за борба с нежеланото окосмяване?

Защото унищожава както повърхностните, така и най-дълбоките фоликули на космите, което забавя и в последствие спира техния растеж. Освен това, спестява време и средства от чести процедури бръснене, кола маска, епилиране и фотоепилация.

Лазерната епилация може да бъде използвана за отстраняване на косъм от различни части на тялото, включително лицето, вратът, ръцете, краката, бикини зоната и др. Въпреки това, поради възможните рискове и ограничения, преди да се подложите на лазерна епилация, е важно да се консултирате с лицензиран и опитен козметолог или лазерен специалист.

 

Как работи лазерната епилация?

Лазерната епилация работи по принципа на селективна фототермолиза, където лазерната светлина се абсорбира от пигментите в косъма, което води до преобразуване на светлинната енергия в топлина. Тази топлина се предава до фоликула на косъма, където го унищожава, осигурявайки дълготрайно отстраняване на косъма.

 

Какви видове лазерна епилация има?

Дължината на вълната на лазерният лъч определя енергийния капацитет и възможността да се правят физиологични промени. Измерва се в нанометри (nm). Според своята ефективност, лазерите се разделят на четири вида:

 • Рубинов лазер (694 nm)– най-старият вид лазер, който се използва при хора с по-светла кожа. Лазерът е с бавна честота на повторение, което прави процедурата по-продължителна. Има риск за болезнено усещане при по-чувствителни кожи.
 • Александритен лазер (755 nm)– подходящ е за обработване на по-големи зони, но може да се наблюдава неефективна концентрация на енергията, заради разпръскване на лазерните лъчи. Най-подходящ е за хора със светли кожи, не се препоръчва за по-матови. Третира предимно тънки и фини косми.
 • Диоден лазер (800-810 nm)– безолезнен и с най-дълга трайност на ефекта (над 10-12 години). Носи името „златен стандарт в лазерната епилация”. Преизчислено в цена към брой процедури и продължителност на ефекта, този вид лазерна епилация всъщност е най-изгоден като цена.
 • Nd-YAG лазер (1064 nm)– заради мощното лъчение, съществува риск от изгаряне на третирана зона. Подходящ е за хора и с по-матова кожа, но при по-фини и тънки косми не могат да се очакват резултати. Процедурата често е болезнена, защото повечето апаратури нямат система за охлаждане, която предотвратява дискомфорта.

 

Видове лазери, използвани за епилация

 1. Лазери с диодна технология: Тези лазери използват диодни светодиоди, които генерират светлина в близкия инфрачервен спектър. Те се считат за ефективни за епилация и се използват широко.
 2. Александритни лазери: Тези лазери излъчват светлина в областта на наблюдаемия спектър и се използват често за епилация, особено при хора с по-светла кожа.
 3. Неодимови-итриум алюминиеви гранатови (Nd:YAG) лазери: Тези лазери се използват предимно за епилация на по-тъмна кожа, тъй като те предлагат добра абсорбция от меланина, но с по-малко риск от повреждане на кожата.

 

Процедура за лазерна епилация стъпка по стъпка:

 1. Подготовка на кожата: Преди процедурата се изисква почистване на кожата и, при необходимост, подстригване на косъма до определена дължина.
 2. Настройка на лазерното устройство: Специалистът настройва лазерното устройство въз основа на типа на кожата и косъма на пациента.
 3. Прилагане на лазерната светлина: Лазерният специалист прилага лазерната светлина върху областта, която се третира. Пациентът може да усети леко усещане за топлина или леко паркане по време на процедурата.
 4. Охлаждане и успокояване на кожата: След приключване на процедурата кожата се охлажда и успокоява, за да се намалят възможните дразнения или раздразнения.
 5. След процедурни указания: Пациентът получава инструкции за грижа за кожата след процедурата и може да му бъдат препоръчани допълнителни сесии за постигане на по-добри резултати.

Важно е да се отбележи, че броят на сесиите за лазерна епилация може да варира в зависимост от типа на кожата и косъма на пациента, както и от областта, която се третира.

 

За кого е подходяща лазерната епилация?

Лазерната епилация е подходяща за широк кръг от хора, но все пак има определени фактори, които могат да определят дали е подходяща за конкретен човек. Ето някои от тях:

Подходящи типове кожа и косми:

 1. Светлокожи до средно тъмни: Лазерната епилация обикновено е по-ефективна при хора с по-светла кожа и по-тъмни косми, защото лазерите се абсорбират от пигментите в косъма.
 2. Тъмнокожи: Съвременните технологии позволяват на лазерната епилация да бъде ефективна и при по-тъмна кожа, но се изисква специализирано оборудване и изпитан персонал.

Противопоказания:

 1. Бременност и кърмене: Лазерната епилация не е препоръчителна по време на бременност или кърмене поради възможните рискове за развиващото се бебе.
 2. Инфекции или увреждания на кожата в областта на третиране: Процедурата може да бъде опасна или неефективна при наличие на инфекции или увреждания на кожата в областта, която се третира.
 3. Подложеност на лъчение или лекарства, правещи кожата по-чувствителна към светлина: Някои лекарства или медицински състояния могат да направят кожата по-чувствителна към светлина, което може да увеличи риска от странични ефекти при лазерната епилация.

 

Консултация с козметолог преди процедурата:

Преди да започнете лазерна епилация, е важно да проведете консултация с лицензиран и опитен козметолог. Това е необходимо за да се оцени вашата кожа и косъм, за да се установи дали сте подходящ кандидат за процедурата.

Козметологът също така ще ви даде информация за очакваните резултати, броя на сесиите, както и за всякакви възможни рискове или странични ефекти. Консултацията е важна стъпка за гарантиране на безопасността и ефективността на лазерната епилация за вас.

 

Ефективност и продължителност на резултатите

Ефективността и продължителността на резултатите при лазерната епилация могат да варират в зависимост от различни фактори, включително типа на кожата и косъма, областта, която се третира, и използваната лазерна технология. Ето какво може да очаквате:

Колко процедури са необходими за оптимални резултати:

Обикновено се препоръчват серии от няколко процедури, разпространени в рамките на няколко седмици или месеци. Броят на сесиите може да варира в зависимост от фактори като типа и цвят на косъма, типа на кожата, областта на тялото и желаните резултати. Обикновено са необходими от 6 до 12 сесии, за да се постигнат оптимални резултати.

Очаквана продължителност на ефекта:

Лазерната епилация може да осигури дълготрайно или дори перманентно отстраняване на косъма в третираните области. Въпреки това, трябва да се има предвид, че индивидуалният резултат може да варира и че косъмът може да се възстанови след известно време. Важно е да се избере правилният тип на лазера и да се спазват инструкциите на козметолога, за да се максимизира продължителността на резултатите.

Поддържащи процедури:

След като се завърши първият курс от лазерни сесии, може да бъде необходимо периодично поддържащи терапии, за да се запазят резултатите. Този период може да варира в зависимост от индивидуалните характеристики на кожата и косъма. Поддържащите процедури могат да бъдат необходими на всеки няколко месеца или години, за да се поддържа гладка и безкосместа кожа.

Консултирането с козметолога ви ще ви помогне да определите оптималния график за поддържащите процедури въз основа на вашите индивидуални нужди.

Лазерна епилацияЛазерна епилацияВъзможни странични ефекти

Лазерната епилация е общо казано сигурна процедура, но все пак могат да възникнат някои странични ефекти и рискове, особено ако не се спазват правилните процедури и ако се използва неподходящо оборудване. Ето някои от тях:

Най-често срещани странични ефекти и рискове:

 1. Леки раздразнения на кожата: Включващи червенина, които обикновено отминават в рамките на няколко часа до няколко дни.
 2. Леко подуване на кожата: Това може да се случи след процедурата, но обикновено отминава в рамките на няколко дни.
 3. Леки болки или дискомфорт по време на процедурата: Може да се усеща леко паркане или дискомфорт по време на облъчването с лазера.

Рискове и усложнения:

 1. Пигментни проблеми: Включват хиперпигментация (тъмни петна) или хипопигментация (светли петна) на кожата, особено при по-тъмна кожа.
 2. Изгаряния или белези: В редки случаи може да възникнат сериозни изгаряния или белези в резултат на лазерната обработка.
 3. Инфекции: Въпреки че рисковете са минимални, възможно е да се развият инфекции в областта, третирана с лазер.

 

Грижа за кожата след процедурата:

 1. Използвайте хидратиращи кремове или гелове: Това може да помогне за успокояване на кожата и намаляване на дразненето след процедурата.
 2. Избягвайте излагане на слънце: Защитавайте третираната област от пряка слънчева светлина и избягвайте излагане на UV лъчи, за да предотвратите пигментни проблеми.
 3. Спазвайте инструкциите на козметолога: Следвайте всички инструкции за грижа за кожата, предоставени от козметолога или лазерния специалист, за да се гарантира успешното възстановяване и минимизиране на рисковете от странични ефекти.

 

Цени и промоции

Дерма Експерт има опции за разсрочено плащане. Центърът работи с банка ДСК или с директно разсрочено плащане към фирмата.

 1. Избирате пакет процедури
 2. Първата вноска се прави на първото посещение в салона
 3. Имате възможност за равни месечни вноски на стойност по Ваш избор
 4. Онлайн заявка и обработка в рамките на 24 часа
 5. Избираш кандидатсване чрез банка ДСК

 

Отзиви от клиенти

Отзив от Дарина

Запазване на час

– Онлайн форма за запазване на час

Можете да откриете центровете на Дерма Експерт в София, Благоевград и Сандански.

 • София, ул. “Якубица” 19, бизнес център Джули
 • Сандански, ул. “Македония” 37
 • Благоевград, ул. “Ал. Стаболийски” 56

Тел. за контакти: 089 822 0251

 

Често задавани въпроси


За кого е подходяща лазерната епилация?
Повечето лазерни апаратури имат ограничения спрямо кожата на клиента. Най-светлите кожи са тези, които позволяват голямо количество енергия под формата на импулс да навлезе подкожно с най-малък риск от нежелани ефекти. Ето защо по-тъмни типове кожа са най-силно ограничавани от лазерни епилации, но не и от диодната епилация на Elysion, която третира дори най-тъмния фототип. Въпреки това, трябва да се избягва излагане на слънце/солариум поне 14 дни преди и след процедура. За превенция се препоръчва висок слънцезащитен фактор.

Кои зони могат да бъдат третирани?
Почти всички зони на лицето и тялото. Не се третират зони с татуировки, тъй като татуировката може да се повреди, както и зони с бенки.

Каква е подготовката преди процедурата?
Непосредствено преди процедура, до ден два, е желателно да обръснете зоната която ще бъде третирана. В никакъв случай космите НЕ трябва да са отскубнати от корена чрез кола маска, епилатор или пинцета. Изстръгването им ще предотврати унищожаването на фоликула – главно действие на лазера.

Какво е усещането по време на процедурата?
За максималния комфорт на нашите клиенти, ние работим с модерна апаратура, при която няма болка. Лазерите ни има вградена охлаждаща система „crystal freeze”, която защитава кожата от високи температури. Лазерният накрайник поддържа постоянно температура от 6 градуса, в резултат на което топлината от лазерния лъч не се усеща по време на процедурата.

Веднага ли се вижда ефектът?
До 15 дни след лазерна епилация по-голямата част от космите на третираната зона падат. Наблюдава се значително забавен растеж между отделните процедури. С всяка следваща окосмяването намалява.

А след процедурата?
Както преди, така и след процедурата се изключват методи за обезкосмяване, които отстраняват косъма от корена. Използва се депилиращ крем или самобръсначка.

Колко процедури са необходими за трайно обезкосмяване?
Общият брой на процедурите е между 6 и 12. След това се правят поддържащи процедури веднъж или два пъти годишно. Резултатът е до 90% отстраняване на нежеланото окосмяване с 12 години продължителност.

През колко време се прави лазерна епилация?
Процедурите за лице се повтарят в диапазон от 35-45 дни, а за тяло – торса се прави от 45-60 дни, а краката от 60-90 дни.

В кои случаи не се прилага?
При бременност, екземи, дерматити и хепатит.

Оценете ни

0 / 5

Your page rank: