Всичко за лазерната епилация

Нежеланото окосмяване по тялото винаги е бил кошмарът на жените. Нежната половина от населението, за да бъде с наистина гладка и красива кожа, се подлага на невероятни процедури, за да се отърве от космите.
Във войната с тях са позволени всички средства – самобръсначки, кола маска, епилатор и какво ли още не.

В древността дамите са използвали кремък, смола, карамел, мед и дори смес с арсеник или гасена вар, които често оставяли тежки белези по епидермиса. В наши дни тези методи са хем отживелица, хем нещата не са се променили кой знае колко.

Най-безболезненият, бърз и ефективен метод си остава самобръсначката. Недостатъците му обаче са, както добре знаете, в това, че още на втория ден косъмчетата поникват и след дългото му прилагане те стават все по-черни, дебели и нагъсто.

С най-задоволителен дълготраен ефект са методите, при които косъмът се отстранява заедно с корена. Кола маската и епилаторът осигуряват този ефект. И двете процедури обаче са свързани с болка и време. Кола маската винаги се получава най-успешно, когато е направена от козметик в подходящо за целта студио. Това коства време и пари. В домашни условия също може да се прави, но не всички дами успяват да се справят със задачата.

Що се отнася до епилацията, тя се извършва у дома и трябва да се заредите с търпение, свободно време и място, където космите спокойно да падат и след това да бъдат почистени. Както ясно се вижда, всички тези методи имат своите предимства, но и немалки недостатъци, а в крайна сметка космите продължават да си растат и да изискват от нас през няколко дена да ги отстраняваме.

От няколко години насам обаче все по-силно навлизат фото и лазерната епилация.

Те са стъпка в развитието на естетичната медицина и обещават да елиминират цялото окосмяване в третираните с тях зони.
И за двете техники се изискват специална апаратура и подготовка от страна на извършващия манипулацията.
Но докато фотоепилацията е по-евтина и почти всеки козметичен салон има закупен уред и предлага услугата, то с лазерът нещата стоят по по-различен начин.

При него цените определено са по-високи, освен това не се предлага на толкова много места. Причината е, че се изисква медицински и козметологично подготвено лице, което да борави с машината. Специалистите са ,козметолози или дерматолози и най-добре могат да ви консултират от колко процедури ще имате нужда, според типа на вашето окосмяване.

Това, което трябва да знаете преди да отидете на лазерна епилация е, че е нужно космите да не бъдат махани от корен поне тр-четири седмици преди това. Всъщност, колкото по-силен е косъмът или гъсто окосмяването, толкова по-задоволителен е резултатът след няколко процедури.

И да, няма как нещата да се случат с магическа пръчка след едно-две посещения, медицината още не е стигнала до това ниво.

Нужни са поне шест процедури, за да се премахне окосмяванете и ефектът да се задържи за дълго време.

Преди да отидете на лазерна епилация, космите трябва да са обръснати. Задължително трябва да бъдете запознати с процедурата от страна на специалистите, които сте решили да посетите. В студиа като Дерма Експерт например, получавате специална бланка, съдържащата цялата информация около процедурата, какво се изисква от вас, какво ще направи специалиста, какво може да очаквате и за какво да внимавате. След като прочетете информацията, дори се подписвате на картона, което удостоверява, че вие вече сте наясно какво се случва.

Бенките в зоната, която подлагате на обезкосмяване, не се третират. Лъчът минава около, но в никакъв случай над тях. Това означава, че в тази област могат да останат косъмчета, които после да отстраните ръчно с помощта на пинсета.

Трябва да ви дадат специални очила, които целят да предпазят очите от светлината на машината. Отделно от това, главата се обръща в противоположната посока.

Що се отнася до въпроса, който всеки го вълнува – боли ли, то мога да кажа от опита, който имам (както с фото, така и с лазерна епилация), че да – има лека болка, но тя трае секунди и не е нищо страшно или притеснително.

Болката при фотоепилация на подмишниците е доста по-силна от тази при лазерна на същото място.

Другото интересно явление е, че след приключване на работата на лазера се усеща една лека миризма на опърлено, която обаче е съвсем нормална и не следва да ви притеснява.

При лазерната епилация процедурите трябва да са на не по-малко от 30 дена, като експертът, който работи с вас, най-добре ще може да ви каже за вашата кожа и окосмяване колко трябва да е този интервал. Когато се извършва лазерна епилация на особено нежни места – като лице, ще ви бъде препоръчан специален слънцезащитен крем, с който да се мажете след това за успокоение на епидермиса. Ако дерматологът ви посъветва да си вземете такъв продукт, по-добре го направете, а не си мислете, че просто се опитва да ви накара да харчите още пари.

Ако центърът за лазерна епилация, който сте избрали, е достатъчно коректен и надежден, то специалистите в него никога няма да ви заблудят, че методът е напълно безболезнен и ще премахне космите на 100% и завинаги.

Всеки човек има различна поносимост на болка и освен това още не се е появил методът, който след шест или десет процедури ще премахне космите до живот. Ако извършите пълния курс на препоръчаните за вас процедури, то може да очаквате космите да станат първо много слаби, лесно да падат сами, да се забави доста растежът им и постепенно да се разредят до толкова, че почти да изчезнат или много лесно да бъдат махани със самобръсначка.

За всякакви въпроси, които ви притесняват, се насочете към специалист дерматолог. Не се подлагайте на процедура без да сте наясно какво точно представлява тя и не се оставяйте да бъдете подвеждани.

Това, което трябва да търсите във всеки център за лазерна епилация, е адекватно отношение, медицинско лице или козметолог с опит и отговорност към клиента.

Беше ли полезно? Оценете ни!

Всичко за лазерната епилация Нежеланото окосмяване по тялото винаги е бил кошмарът на жените. Нежната половина от населението, за да бъде с наистина гладка и красива кожа, се подлага на невероятни процедури, за да се отърве от космите. Във войната с тях са позволени всички средства – самобръсначки, кола маска, епилатор и какво ли още не. В древността дамите […]
5 1 5 2
0 / 5
Славина Дончева управител на Дерма Експерт
Славина Дончева

Славина Дончева е завършила Медицински Колеж, Козметология, Медицинска Козметика, Връзки с обществеността, Здравен Мениджмънт и има 9 годишен опит като управител на най-голямото градско спа в България до 2013 г.

От 9 години е управляващ собственик на верига от салони за красота "Дерма Експерт" и преподавател в собствена школа за красота. Притежава изключителен опит в управлението на салони, спа центрове, маркетинг и реклама и организиране на различни обучителни събития.