Как рефлекторният масаж на стъпалата влияе на тялото?

Лекувайте леки болки и болки като главоболие или стомашни проблеми с рефлекторния масаж на стъпалата: да, това работи! Когато определени точки на стъпалата се масажират с конкретна цел, положителният ефект от масажа се разгръща. Ето как работи:

Лятото е време за боси крака, и сега те са център на вниманието. Докато стандартният масаж на стъпалото „само“ отпуска, масажът на рефлекторната зона на стъпалата косвено лекува болки в тялото. Като един от най-старите лечебни методи в света, той се използва за облекчаване на напрежението в съответните органи или части на тялото. В зависимост от целта, масажите могат да бъдат успокояващи или стимулиращи. Въпреки че ефектът от рефлекторния масаж на стъпалата не е доказан научно, има индивидуални проучвания и доклади за положителния му ефект.

Рефлексотерапия: ето как функционира

Всяка част от тялото е свързана с точка на стъпалото, тоест има рефлекторна зона. Натискът при рефлексотерапията на стъпалата изпраща импулс от стъпалото към съответния орган или става. Това се стимулира чрез нервните пътища и кръвообращението се засилва. С тази алтернативна форма на терапия трябва да се реактивират процесите на самолечение, които са били блокирани за дълго време.

Специалното за рефлексотерапията на стъпалата: не се прилага директно там, където имате проблеми – например болки в гърба. Ефектът от масажа на рефлекторната зона на стъпалото е косвен, защото започва от точките на натиск върху стъпалото. Терапевтът или лечебният масажист разпознава, кои точки на стъпалото са видими или втвърдени. Точно при тези рефлекторни зони впоследствие се прилагат целенасочен масаж и така работи рефлексотерапията.

Рефлекторни зони: така те са свързани с органите

Всяка точка на натиск върху лявото или дясното стъпало е свързана с конкретни органи, нерви, мускули, кости или стави – рефлекторните зони:

  • Пръстите на краката с областта на главата
  • Горната част и възглавничката на стъпалото отговарят на рамото и гърдите
  • Средната част на стъпалото е свързана с корема и гърба
  • Петата е свързана с тазовата област
  • Предполага се, че точка на натиск в областта на големия пръст индиректно засяга мозъчната половина от същата страна
  • Точка от вътрешната страна на стъпалото е свързана с гръбначния стълб.
  • Освен всичко друго, щитовидната жлеза, белите дробове, сърцето, очите, ушите, синусите, черния дроб, жлъчния мехур, стомахът и бъбреците също са свързани с рефлекторни зони на краката.

Рефлексотерапията: ето как работи

Има много рефлекторни зони на стъпалата, така че има и много възможни ефекти от рефлексотерапията. Те варират от облекчаването на болката в гърба до облекчаването на храносмилателните проблеми и борбата с главоболието и напрежението. Рефлексотерапията на стъпалата също може да бъде алтернативна или допълнителна форма на лечение на метаболитни нарушения, кожни заболявания, сърдечно-съдови проблеми, заболявания на дихателните пътища, стомашно-чревни разстройства, ставни заболявания и проблеми с пикочния мехур и бъбреците. В допълнение, хората, които са психически неспокойни или емоционално небалансирани, също могат да се възползват от масаж на рефлекторната зона на стъпалата. Причината за това е, че краката, органите, гръбначният мозък, мозъкът и главата са свързани чрез нервни пътища. В случай на стрес, изтощение или проблеми със съня, може да се използва и масаж на рефлекторната зона.

Източник : https://www.dm-drogeriemarkt.bg/vduhnovenie-i-saveti/zdrave/kak-reflesoterapiqta-deistva-na-tqloto-392928

Оценете ни

0 / 5

Your page rank: