типове кожа според Фицпатрик

Фототип на кожата по Фитцпатрик и ефективност от епилацията

Скалата на Фицпатрик е създадена от Т.Б. Фицпатрик в Харвардския университет, през 1975г.
Тя квалифицира различните типове кожа, с цел да е ясно как кожата ще бъде повлияна от ултравиолетовата светлина. Съществуват 6 типа кожа:

 

Тип 1

Бяла кожа и много светла коса /червена или руса/, със сини очи и лунички. За този тип кожа са характерни слънчевите изгаряния. Като цяло, притежателят на подобни външни белези не би могъл да се нарече „добър кандидат“ за трайна епилация.
Първо, такъв тип кожа ще изгори лесно и второ, уредът трудно ще се фокусира към светлите косми.

 

Тип 2

Това са хората с бяла или светло бежова кожа, косата е червена или руса. Очите са сини, пъстри, зелени или лешникови. Този тип кожа също не е много подходящ за трайна епилация.

 

Тип 3

Това е кремаво-бялата кожа, без значение цветът на очите и косата. Хората, притежаващи този тип кожа са отличните кандидати за трайна епилация.

 

Тип 4

Това са хората с тъмно кафява кожа и тъмна коса. Рядко изгарят на слънце и лесно добиват тен. Това ги превръща в добри кандидати за трайна епилация.

 

Тип 5

Към този тип спадат хората с кафява, матова кожа, тъмна коса и кафяви очи. Рядко изгарят на слънце, лесно се сдобиват с тен. Те също са от „добрите кандидати“ за трайна епилация, но в зависимост от това, колко тъмна е косата им, разбира.

 

Тип 6

Става дума за черната кожа. Тези хора са достойни кандидати за лазерна епилация, но може да се наложи по-прецизен избор по отношение на вида уред. Това трябва да бъде уред, специално насочен към тъмна кожа и тъмен цвят на косата.

 

За повече консултации: Славина Дончева – 0898220251 и 0887700480