Ботокс

Ботоксът е съвременна процедура, която забавя следите на времето. Използва се за блокиране на мимическата мускулатура, вследствие на което, тя се отпуска а бръчките се заглаждат. Лицето придобива младежки вид, а навиците за порочно набръчкване на лицето вследствие на различни мимики постепенно отпадат.

Ботоксът в нашия център се прилага само от сертифицирани специалисти – дерматолози, които имат приемни дни всеки месец. Д-р Паула Лозанова е консултант по Естетична медицина и Дерматология на Derma Expert Beauty Clinic и е на Ваше разположение с приемни дни няколко пъти в месеца.

 

Инжектиране на ботулинов токсин – ботокс

Ботулиновият токсин или ботокс е най-добрият нехирургичен метод за третиране на мимическите бръчки в областта на челото, около очите, междувеждието и някои други области на лицето. Скулптурира и подмладява лицето. Нефертити лифтинг – прилагане на ботокс на ръба на долната челюст, за повдигане на увисналата кожа и устните ъгълчета. Прилага се като превантивна мярка и не в напреднал стадий на увисване.

Още при какви случаи се прилага ботулиновият токсин: упорити мускулни спазми на клепача и лицето, третиране на белези.

 

Какво представлява ботокса?

БотоксБотулиновият токсин е невротоксин е най-силният познат на Земята. Той е синтезиран протеин от бактерията Clostridium Botulinum. В природата тя и нейните спори съществуват в безкислородна среда и загиват при по-продължителна термична обработка при минимум 100° С. Протеинът от бактерията Clostridium Botulinum притежава висока токсичност, като в миниатюрни дози блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. Това води до мускулна релаксация и означава, че мускулът не се съкращава и не може да набръчква кожата, която се намира отгоре. Инжектирането на БТ в мускулите не може да предизвика негативни реакции в организма, ако се използват само легални, световно лицензирани продукти, а не нелегален ботокс с неизвестен произход, незнайна технология и концентрация, който по-късно може да се предизвика автоимунно заболяване. Ако се прилага в големи дози и много често – например на всеки два месеца, то ботулиновият токсин може да предизвика образуване на антитела, които много бързо елиминират действието му. Досега няма данни за раковообразуващ /канцерогенен/ ефект.Серотиповете на ботулиновия токсин са: A, B, C, D, E, F, G и три разновидности на серотипа А. Ботулинов токсин тип А /ВТХ-А/ /Botox®, Dysport®, Vistabel®/ е най-често използван за изглаждане на мимическите бръчки и забавяне на появата на нови. Тип В /ВТХ-В/ /Neurobloc®/ е ефективен при пациенти, резистентни към ВТХ-А.

Най-известните търговски марки на пазара са:

 • ВОТОХ® 100U ALLERGAN – Ireland
 • VISTABEL® 50U ALLERGAN, регистриран в България
 • Dysport® 500U IPSEN, регистриран в България

Ботулиновият токсин трябва да се транспортира и да се съхранява при определена температура, с цел да се запази целостта на неговата двуверижна молекула. Ако тя се наруши, при инжектирането му в мускулите той няма да прояви своето действие или няма да се получи пълно изглаждане на бръчките и част от мимиката ще се запази или продължителността му на действие ще е много кратка. Ето защо е задължително да се използват само добре транспортирани и съхранявани продукти. Ние работим с официално регистрирани в Европа продукти на ботулинов токсин със сертификат за качество, състав и концентрация, клинично изпитани.

 

Противопоказания за прилагане на Ботокс:

  • Възпаление на кожата там, където лекарят планира да инжектира
  • Ако се наблюдава отпадналост на мускула или загуба на мускулна маса там, където докторът възнамерява да инжектира
  • При наличие на операции, които може да са променили мускула, който ще бъде инжектиран
  • При глаукома
  • Грипни състояния и прием на антибиотици
  • Ако вземате мускулни релаксанти, антидепресанти, обърнете внимание на вашия доктор, защото те могат да засилят действието на ботулиновия токсин
  • Бременност и кърмене

Коя възраст е най-подходяща за започване на терапия с ботокс?

ботокс инжектиранеМежду 30 г. и 55 г. В тази възрастова рамка кожата е със запазена еластичност и не увисва след релаксацията на мускулатурата. Затова опитният лекар, когато инжектира БТ на пациент над 55 години, трябва да му обясни какви са реалните възможности на ботулиновия токсин в конкретния случай и какво може той да подобри. Ако дерматологът се съобрази с недобре обмислено желание на пациента, това може и да влоши неговия външен вид за месец напред.

Например фронталният мускул, който се нарича „асансьорът на челото“ и повдига мускулите на челото и веждите, ако се блокира при пациент над 55-годишна възраст, може да смъкне веждите и да му придаде за 4 – 5 месеца тъжен и нещастен вид. При жени над 55-годишна възраст много внимателно трябва да се прецени къде има смисъл да се сложи БТ. В повечето случаи се инжектират само гневната бръчка и зоната около очите, защото така поставен ботулиновият токсин повдига клепачите и отваря погледа.

Възрастта е важна, защото от нея зависи колко пъти ще си сложите ботокс. Има пациенти, които са започнали с БТ още на 26 години, заради мощната мускулатура на челото и бръчките като акордеон, които се образуват при емоция. На тях трябва да им се обясни, че към 35 – 40-годишна възраст ще се наложи да им се направи ендоскопски лифтинг.

 

Колко на брой процедури може да се направят във времето?

ботоксАко с ботулиновия токсин се започне след 38-годишна възраст като не се прекалява с дозата – с честота на всеки 3 – 4 месеца, могат да се приложат неограничен брой процедури. Практиката на Дерма Експерт е първите 3 процедури са през интервал 5 – 6 месеца. После интервалът се увеличава на 8 месеца и накрая стигаме до един път в годината.

В повечето случаи поставяме БТ през март или май, за да може през цялото лято лицето да не прави мимики. Оставяме през януари и февруари мускулите да поработят, т. е. за кратко време пациентите са с малко бръчки, но не така дълбоки, както са били в началото. Практиката ни показва, че след първите процедури много от пациентите “забравят” да правят мимиките, които са ги довели до инжектирането на БТ.

 

Къде може да се инжектира ботокса?

Само в динамичните бръчки, които се получават при съкращаване на мускулите и при изразяване на различни емоции – радост, гняв, учудване:

 • Хоризонтални бръчки на челото
 • Гневна или „лъвска” бръчка между веждите
 • Бръчки около очите „пачи крак“
 • Бръчки на носа „заешки“ тип
 • Бръчки над горната устна „баркод” бръчки
 • Бръчки в ъгъла на устата „марионетни бръчки“
 • Бръчки на шията „венерени пръстени“
 • Бръчки на деколтетоКъдето има съкращение на мускулатурата и последващо набръчкване на надлежащата кожа.

Къде не се инжектира ботулинов токсин?

В статичните бръчки, които се получават от загуба на обем, редукция на колаген и не са свързани с движение на подлежащите мускули:

 • Назолабиалните – от носа до устата
 • Хоризонталните или вертикалните бръчки по бузите

Тези бръчки се запълват само с филъри или собствена мазнина /липофилинг/ и в тях никога не се инжектира ботулинов токсин!

 

Как се извършва процедурата?

Ботоксът се инжектира със свръхтънка игла. Когато се „боде” в зоната около очите, при вкарването на иглата може да се получи кръвоизливче, което минава за седмица. Почти липсва болка и затова не е необходима упойка.

ботокс процедура

Процедурата се извършва само от специалисти, преминали обучение по прилагане на ботокс (ботулинов токсин). Ако манипулацията е извършена правилно, лицето запазва мимиката си и се подмладява. Очите се отварят, а веждите се повдигат. Най-сериозното усложнение е спадане на клепача, но това състояние е много рядко и след няколко седмици напълно се възстановява. Поставянето на ботулинов токсин е изкуство и лекарят трябва да има много голям опит.

Преди манипулацията се маркират „работните” точки и се обяснява на пациента какво може да се получи, ако се блокират определени групи мускули. От самото начало на прегледа преди процедурата, огледалото присъства и е от значение за двете страни – доктор и пациент. Така е сигурно, че и двамата говорят за едни и същи зони и желаят да постигнат едни и същи резултати, както и че след 10 дни пациентът няма да бъде неприятно изненадан от новата си мимика. Успокоителното е, че дори пациентът да не се хареса, всичко е обратимо и след максимум 6 месеца той ще си възвърне старата мимика. Мимическите бръчки са белези на изразени емоции, а изразяването на емоции е от основно значение при общуването между хората.

Нарушеното изразяване на емоции би могло да бъде пречка в правилната комуникация и разбирането. Лекарят, който поставя БТ, трябва така да извърши манипулацията, че да не промени драстично мимиката, да не я „вцепени“, а да се стреми максимално към постигане на естествен вид.