Акне. Видове и особености. Симптоми.

 

Акне  вулгарис е едно от най-често срещаните заболявания. Обикновено започва по време на пубертета заедно с хормоналните промени в организма, но може да продължи и в по-късна зрелост.

Акне. Видове и особености. Симптоми.

Над 70 % от тинейджърите са засегнати от акне. При около 20 % от хората акнето протича тежко. Оставяйки трайни физически или психически промени.

Акне вулгарис е медицински проблем, а не просто козметичен дефект на кожата. Желателно да се предприеме своевременна консултация с дерматолог, за да има по-добри и бързи резултати от лечението.

Заболяването засяга еднакво често и двата пола, но при мъжете заболяването протича обикновено по-тежко. Причина за това е хормоналното въздействие. Основно значение имат андрогенните хормони. Те и в частност, тестостерона са мощен стимул на мастната секреция. Понякога нивото на андрогените е в норма. Тогава причината за поява на акне е повишената чувствителност на рецепторите на мастните жлези.

 

Акне вулгарис е заболяване, което засяга области с изобилие на мастни жлези.Най-често засегната зона е лицето. Освен по лицето, акне може да се наблюдава също и по гърба и областта на деколтето,където също има изобилие на мастни жлези.

Акнето може да създаде сериозен психологичен дискомфорт.При  заболяването има засилено производство на мастна секреция/себум/. В повечето случаи е налице генетично обусловено стесняване на външното отвърстие на космено мастния фоликул.Себумът се задържа в основата на жлезата. Там се създават  условия за наслагване на инфекция.

Така се формират характерните за акне прояви,а именно:

 • Отворени комедони/черни точки/

Акне. Видове и особености. Симптоми.

 

Косменият фоликул е с по-широко отвърстие от нормалното. Изпълнен е със себум и рогови клетки. Тези клетки съдържат меланин, на който се дължи типичния кафяв или черен цвят.

 

 

Затворени комедониАкне. Видове и особености. Симптоми.

Наблюдава се пълно запушване на фоликуларния канал  от рогови клетки и себум. Изглеждат като неравности по повърхността на кожата. За разлика от отворените комедони, тук порите са напълно запушени. При нахлуване на бактерии, затворените комедони могат да преминат във възпалителни лезии.

 

 • Кисти

Акне. Видове и особености. Симптоми.

Образуват се дълбоко в кожата. При преминаването им могат да останат белези.

 

 • Папули

Акне. Видове и особености. Симптоми.

Представляват малки, червни подутини, често болезнени.

 

Пустули    

Акне. Видове и особености. Симптоми.

 Представляват гнойни пъпки с връх.

 

Абсцеси

Образуват се при сливането на няколко папули или пустули. Имат склонност да се дренират като се отделя кръв, гной и себум. При преминаването им остават белези. Възпалителните лезии при акне вулгарис се характеризират със зачервяване и възпаление. Протичат  с разраняване, секреция и корички.

 

Какви видове акне има?

 Първа степен

 При някои хора акнето може да протича много леко, само с единични комедони. Те са предимно отворени без да има възпалителни лезии.

Комедоните са първата проява на акне. Образуването на затворени комедони е предпоставка за появата на възпалителни изменения.

Втора степен

Характеризира се  с наличието освен на комедони и на единични възпалителни лезии- папули и пустули.

Трета степен

Наблюдават се  комедони и множество възпалителни лезии-папули и пустули.

Четвърта степен

Възпалителните лезии са представени освен от папули и пустули но налице са и кисти. Освен това налице са  остатъчни лезии от предишни обривни елементи. Това са различни по форма и дълбочина белези.

Форми на акне

Обикновено акне – това е най-честата форма на акне. Обикновено се нарича акне вулгарис. При тази форма на акне има няколко вида кожни промени.Това са комедони, папули, пустули и повишено омазняване на кожата/хиперсеборея/.

По-повърхностните промени по кожата се задържат няколко седмици. А по-дълбоките могат да се задържат и месеци.След преминаването на обривите могат да останат петна и белези. Среща се при подрастващи, но  може да продължи и дори да се задълбочи проявата му в по-зряла възраст. Кожните промени могат да бъдат не само по лицето, но и по гърдите и гърба.

Комедонно акне

 При тази форма на акне  преобладават комедоните по лицето.

Възпалителните лезии като папули и пустули са единични.

Комедоните започват да се появяват още рано в пубертета. Първоначално се засяга областта около носа, а в последствие средната част на челото. Голяма част от хората имат и повишено образуване и отделяне на себум.

Папуло-пустулозно акне

Наблюдават се и  преобладават възпалителните лезии-папули и пустули.

Може да засегне не само лицето, но и гърба и гърдите. Едновременно с възпалителните лезии се срещат и комедони. Обикновено е налице и повишено отделяне на себум. След преминаване на обривите обикновено остават белези.

Конглобатно акне – това е една от най-тежките форме на акне. По-често се среща при мъже. Тази форма на акне се характеризира с наличието на комедони, папули,пустули и кисти. А освен това абсцеси и синуси. Обикновено води до образуване на белези, както атрофични, така и хипертрофични и дори келоиди.

Еднакво често се засяга както лицето, така и гърба и гърдите. Възможно е дори да се ангажират седалищните части и бедрата.

Наличието на кисти при конглобатното акне често създава проблем. Тъй като те се възпаляват периодично. Понякога се дренират спонтанно и се отделя секрет с неприятен мирис.

Инверсно акне / acne inversa/ – тежка форма на акне.

Засяга предимно гънкитеаксиларни и ингвинални. Може да се засегнат и други зони, като скалп, перианалното пространство, бедрата. По-често от тази форма на акне страдат мъже. При жени с инверсно акне много често настъпва влошаване на акнето по време на менструация.

Други фактори водещи до влошаване са:

 • повишено изпотяване,
 • триене от дрехите,
 • дразнене от бръснене или епилиране на космите в тези зони,
 • наднормено тегло и др.

Възпалителните промени при тази форма на акне могат да са дълбоки и да ангажират  подлежащи структури. При преминаването на инверсното акне остават сериозни белези. Могат да се получат и сраствания и контрактури. Те ограничават движенията.

Много често кожните промени са силно болезнени. Може да има и системни оплаквания. Като втрисане и повишаване на телесната температура.

Акне инверса може да бъде тежко протичащо заболяване. Протича с периоди на подобрение и влошаване. Освен това много често предизвиква емоционален и психологичен дискомфорт. Лечението на акне инверса е трудно. Необходимо е да бъде комплексно с локални, системни препарати и едновременно с това и хирургична обработка.

Акне при бебета и деца  – някои бебета веднага след раждането или малко по-късно могат да развият акне. Бебетата с акне имат комедони, папули, пустули. Най-често са засегнати бузите и челото. При бебетата, акнето е с тенденция за спонтанно оздравяване за няколко месеца.

Акнето при бебета се нарича- акне неонаторум

 

То се дължи на :

 •   повишените нива на андрогени/мъжки хормони/.Те са преминали обикновено от майката през плацентата по време на бременността.
 •  на повишената чувствителност на мастните жлези към тези хормони.

Акнето при малки деца се нарича- акне инфантум. Обикновено започва след 1 годишна възраст и засяга основно бузите. Понякога може да протече тежко както конглобатното  акне при възрастни. Възможно е след преминаване, дори да останат белези. Причината за появата на тази форма на акне не е много ясна. Винаги трябва да се търсят повишени стойности на мъжките полови хормони.

Акнето при малки деца трябва да се разграничава от контактното акне, което се получава в резултат на прилагането на мазни кремове. В тези случаи се развива козметично акне при деца. Отново се засягат бузите и челото, но обривите са предимно от комедони. След спиране на приложението на мазните кремове, се наблюдава бързо оздравяване без оставяне на белези.

Хормонално обусловено акне

 Тази форма на акне често се среша при жени, които имат повишени стойности на мъжките полови хормони. Освен акне, други признаци за повишени нива на андрогените са:

 • повишено окосмяване на лицето и/или тялото.
 • наличие на мъжки тип на оплешивяване/андрогенна алопеция при жени/.
 • нарушения в менструацията и др.

Много често при възникване на хормонални нарушения, леко изразеното по степен и тежест акне изведнъж става тежко.

Акне зависимо от менструацията

  Много жени забелязват, че акнето им има зависимост от менструалния цикъл.Като се отчита влошаване през този период. Подобни промени могат да се наблюдават след спиране на приема на противозачатъчни медикаменти или след настъпване на менопаузата. Механизмът на възникване е неясен.

 

Акне екскорие

 Някои млади момичета и жени, по-рядко мъже, възприемат акнето за изключително тежко и грозно състояние. Това предизвиква силен стрес у тях.

Те започват да чоплят и изстискват пъпките. Дори използват различни инструменти, за да се “освободят” от тези лезии. Това води до разязвяване на кожата и образуване на корички.

След преминаването им остават белези и промени в цвета на кожата. Пораженията които човек сам си нанася, може да доведат до много по-неприятни белези. В сравнение с  тези, които се образуват при нормалния ход на заболяването.

Бодибилдинг акне

 

Използването на андрогенни стероиди за увеличаване на мускулната маса може да доведе до появата на:

 

 • папуло-пустулозно акне,
 • конглобатно акне,
 • а понякога дори и до фулминантно акне

Механично акне

 Въздействието на някои механични фактори може да влоши съществуващо акне. Едни от най-често срещаните примери  е  засягането на раменете и челото при спортисти в участъците на носене на шапки, ленти, каски и др.

Други влошаващи акнето механични въздействия са пристягащи дрехи и колани.

Често срещана форма на механично акне е тази  при цигуларите. В областта където цигулката притиска кожата в областта на долната челюст и брадичката се появява акнеиформен обрив.

Контактно акне – при появата на акне,  което протича необичайно ,тогава трябва да се мисли за контактно акне.

Причини могат да бъдат фактори от професионалната или заобикалящата среда Въздействието на тези фактори води до появата на комедони, папули, пустули.

В някои случаи и до по-тежки форми на акне.

Видове контактно акне:

Козметично акне

Появява се след употребата на мазни кремове. Преобладават комедоните като обривен елемент. В някои случаи може да настъпи усложнение и дори да се образуват белези.

Помадно акне

 Среща се при хора които имат къдрава, суха коса, защото те използват по-мазни продукти за коса, за да улеснят грижата за косата. Помадното акне най-често засяга челото, но може да засегне и бузите.

Акне от масла,смоли и катрани

 Различни видове масла, нефтени продукти и смоли, могат да доведат до появата на комедонно акне. Роля за възникването му има, както директния контакт, т ака и индиректния контакт от работните дрехи, пропити с тези химични вещества. Ето защо механици и други работници може да имат акне и на бедрата причинено от работните дрехи.

При тази форма на акне първоначално се появяват комедони. Те много често могат да бъдат с променен цвят от маслата и катраните. Периодичното въздействие на различни масла в комбинация с излагане на открито, може да доведе до хронично увреждане на кожата.

Това може да е появата на:

 • тъмни петна по клепачите.
 • жълти склери на очите.
 • атрофия на кожата.
 • кожни тумори и т.н.

Хлоракне

Форма на акне,която се предизвиква от токсичното действие на халогенирани хидрокарбонати.  Хлоракнето се предизвиква от системно въздействие. Протича с появата на комедони, кисти и пустули. Те са не само по лицето. Появяват се и по шията, областта зад ушите, под мишниците, слабините и долните крайници. След преустановяване на експозицията на токсичното вещество, състоянието се подобрява.

Един от примерите за хлоракне в САЩ е използването на Agent Orange по време на Виетнамската война. Това е кодовото название на пестицид, който се е използвал от американската армия. Този пестицид води до:

 • -появата на тежко конглобатно акне,
 • тежко увреждане на черния дроб и костния мозък и
 • дори до смърт.

След въздействие на йонизираща радиация от рентгенови лъчи, може да се появи акнеиформен обрив – предимно комедони в облъчваната област.

Фулминантно акне

Много тежко протичаща форми на акне.

Характеризира с внезапна поява на сливащи се абсцеси. Това води до некрози на основата на налично папуло-пустулозно акне.

 

Фулминантното акне протича и с повишаване на температурата, болки и оток по ставите. Протича много тежко. Дори и да е проведено правилно лечение, остават тежки белези. Налага се системно лечение, комбинирано с хирургична обработка на некрозите.

Как  лекуваме акнето в центъра ти можете да разберете като запишете час за консултация с нашите дерматолози и козметолози.

Какво да правим в  като процедури и какво в домашни условия, както и разширена лекция за акне можете да получите по време на курсовете ни по Козметология за професионалисти.

Оценете ни

0 / 5

Your page rank: