Витамини и минерали за красота и младост

За да поддържа добро здравословно състояние и приличен външен вид, тялото се нуждае от биологично активни вещества. Научно доказано е, че има няколко основни витамини, които осигуряват красота на кожата, косата и ноктите. Хората от всички възрасти се нуждаят от такива вещества:

За красива кожа на всяка възраст ще ти трябват:

Витамин А, ретинол – намира приложение във всяка възраст, като се бори със запушените пори и акнето на 20 и заличава видимите белези на стареене след 40, като тъмни петна по кожата и бръчки. Съответно, ретиноидите се водят нещо като магическият еликсир за здрава и красива кожа, като напоследък са особено полулярни не само за вътрешен прием, но и за външен такъв.

От храните, сред най-добрите източници се нареждат черният дроб от треска и рибата, като спецификата тук е, че говорим за ретинол (наличен в животинските храни), а не бета-каротен (формата на витамин А налична в растителните).

Витамини и минерали за красота и младост

Витамин С – мощен антиоксидант, особено ако е с произход папая, ананас, цитруси, броколи, зеленолистни, бери-та и чушки, и като такъв защитава кожата от вредните външни влияния, включително UV лъчите, но и ни помага да произвеждаме повече колаген и еластин, при това на всяка възраст!

Витамини и минерали за красота и младост

Витамини В комплекс – изключително важни за здравето на кожата, но и на косата и ноктите, като дефицитът им се свързва с чупливи нокти, цъфтяща коса и нездрав вид на кожата. Сред тях най-често се споменават ниацинът, който помага на кожата да задържа влага и биотинът, когато говорим за лъскава грива и здрави нокти.

Витамини и минерали за красота и младост

Витамин Е – също силен антиоксидант, който защитава кожата от вредните външни влияния, включително UV лъчите, затова и често се използва в слънцезащитни формули, но приеман вътрешно също помага.

Витамини и минерали за красота и младост

Цинк – един от най-важните минерали, особено за момичетата с чувствителна кожа, склонна към акне и омазняване, защото цинкът регулира производството на мазнина в кожата и контролира хормоните, които могат да причинят акне. Тоест, ако имаш проблемна кожа – цинкът е твой приятел номер 1.

Източници на цинк: ядки и семена (бадеми, орехи, кашу, лешници, бразилски орех, слънчогледово семе и сусам), маслини и зехтин, водорасли, соя и грах.

Витамини и минерали за красота и младост

Селен – Селенът е един изключително важен минерал, който е нужен за нормалната функция на тялото. Той играе важна роля за когнитивните функции, метаболизма, правилната функция на щитовидната жлеза, синтеза на ДНК и предпазва организма от оксидативен стрес и токсичния ефект на тежките метали. Селенът е нужен за плодовитостта както на мъжете, така и на жените. Той не само, че е нужен за здравето, но и помага на имунната система. Добавянето на допълнително Селен към организма има ред позитивни ефекти. Селенът е наличен в тъканите, главно в скелетно-мускулните. 

Действа като антиоксидант, който помага на кожата да запази еластичността си, откъдето и младежкият си вид по-дълго.

Витамини и минерали за красота и младост

Калций – работи на принципа на селена и поддържа кожата еластична и млада. Калцият е известен най-вече със своята роля в поддържането на здравината и плътността на костите. В процес, известен като костна минерализация, калцият и фосфорът се съединяват под формата на калциев фосфат.

Витамини и минерали за красота и младост

Магнезий – колкото и странно да звучи, магнезият реално е супер важен за кожата, като дефицитът му предизвиква преждевременно остаряване на кожата, затова не го пропускай като част от beauty режима си.

Витамини и минерали за красота и младост

PP – Един от рядко споменаваните е витамин РР. РР има две активни форми, в които съществува — никотинова киселина и никотинамид. По своята значимост и ефективност този витамин е равноценен на лекарствено средство и се смята за елемент, без който е невъзможно нормалното протичане на окислително възстановителните процеси в организма. Освен това той регулира дейността на висшата нервна система, влияе благотворно върху процесите на храносмилане, защитава сърдечносъдовата система, разширява съдовете, предотвратява развитието на тромбози и хипертонична болест, нормализира нивото на холестерина и способства за процесите на детоксикация в организма. Липсата на витамин РР може да доведе до значително разрушаване на много системи в тялото ни. Провокира раздразнителност, агресия, отчаяние, загуба на апетит, замайване, безсъние , понижаване на интелигентността, нарушаване на цвета и целостта на кожата. Той е безценен в медицината: с помощта му се лекува с шизофрения, деменция, остеопороза, стомашно-чревни заболявания, той се предписва на хора, претърпели миокарден инфаркт.

Витамини и минерали за красота и младост

Оценете ни

0 / 5

Your page rank: