Витамин Д – витамин на слънцето

Витамин D, познат още като слънчевия витамин от огромно значение за правилното функциониране на човешкия организъм. Витаминът участва в редица жизнено важни процеси в тялото. Например той поддържа баланса на фосфора и калция в организма, което е от съществено значение за здравето на нашите кости. Освен това има съществено значение за храносмилателната система, имунната система, а също така подпомага растежа на клетките в тялото.

Според статистически данни, страните, в които има по-малко слънце се славят с много по-висок процент на хора с депресии и дори самоубийства. Витаминът е изключително важен за организма ни и има редица фактори, които могат да ни наведат на мисълта, че имаме дефицит на витамин D. Тях ще разгледаме в тази статия. Хубаво е да имаме предвид, че през студените месеци, когато слънчевите лъчи са доста оскъдни или дори липсват с дни, е хубаво да си набавяме витамин D под формата на хранителна добавка.

Какви са основните причини за дефицит на витамин D?

Обикновено дефицити на витамини, минерали и микроелементи, необходими на тялото ни, се получават, когато не се храним балансирано и разнообразно. Разнообразното хранене почти винаги, освен в случаите на проблем с усвояването на даден елемент, е разковничето към липса на дефицити и здраво тяло. Някои от причините за дефицит на витамин D са:

Не стойте достатъчно време навън на слънце

Имате строг режим на хранене (вегетариански или вегански), в които се ограничавате от определени храни

 • Ако имате проблеми с бъбреците, това би могло да затрудни обработката на витамин D
 • Страдате от наднормено тегло
 • Имате пропускливи черва или някакъв проблем с храносмилателната система
 • Ако имате автоимунно заболяване може да усвоявате някои витамини по-трудно. В това число и витамин D

Какви са признаците за дефицит на витамин D

Дефицитът на който и да е витамин може да бъде най-лесно констатиран чрез кръвен тест. Има и някои симптоми, които биха могли да ви наведат на мисълта, че може да страдате от дефицит на витамин D. Ето и някои от тях:

 • Хронична умора – ако сте постоянно уморени, изтощени и нямате сила и енергия в ежедневието си, това може да е сигнал да ниски нива на слънчевия витамин.
 • Понижаване на имунитета, склонност към инфекции– ако често се разболявате или имате някакво здравословно неразположение, бихме препоръчали да проверите стойностите на витамин D в тялото ви.
 • Ако имате болки в костите и ставите, може да се дължи на липса на витамин D, който участва в усвояването на калция в организма
 • Наличие на болки и мускулни крампи
 • По-бавно зарастване на рани, защото при липса на витамин D епителната тъкан регенерира по-бавно
 • Изпадане в депресивни състояния, апатия
 • Наличие на кожни проблеми
 • Раздразнителност

Как да си набавим витамин D

Витамин D e изключително важен витамин, които участва в редица процеси в човешкият организъм. За това е много важно да не изпадаме в дефицит. Тъй като витамин D e известен като слънчевия витамин, веднага възниква въпросът „Не можем ли да си го набавим от слънцето?“. Отговорът му е еднозначен – разбира се! Но, повечето хора не прекарват достатъчно време на открито и на слънце, за да мога да набавят достатъчното количество витамин D. За да си набавим витамина чрез слънчевите лъчи се препоръчва всеки ден да се излагаме на слънце между 15 и 30 минути в диапазона между 10 сутринта и 3 след обяд.

Следващият въпрос, който логически възниква е „Можем ли да си набавим витамин D от храната, която ядем?“. Отговорът и тук е еднозначен – разбира се, че можем. Има разнообразни храни, които са богати на слънчевия витамин. В това число са яйцата, гъбите, сьомга, херинга, риба тон, черен дроб от треска. С храната обаче трябва винаги да имаме едно наум, защото не всяка такава е чиста. Отделно от качеството на самата храна няма как да не споменем, че всеки човек е различен и не всеки може да усвоява всички храни. В този ред намисли трябва да кажем, че можем да си набавяме някакво количество витамин D от храната, но не можем да разчитаме само на това.

Третият вариант за набавяне на витамин D е чрез хранителни добавки. На пазара има огромно разнообразие на видове, марки и производители на витамини и хранителни добавки. Според направени проучвания и изследвания за това как влияе витамин D върху организма, се достига до заключения, че дори ежедневен прием от 5000 или 10000 IU не би довел до детоксикация в тялото. Според различни учени, препоръчителните дневни дози са различни. Най-разпространени са следните референтни стойности за ежедневен прием:

 • За бебета – 500-1000 IU дневно
 • За възрастни – 2000-3000 IU дневно
 • За хора с автоимунни заболявания – 5000-10000 IU дневно

Ето и някои от най-разпространените и продавани видове витамин D

Оценете ни

0 / 5

Your page rank: