Начало Uncategorized Тъмни кръгове под очите

Тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове под очите се разполагат в зоната между долния клепач и горната част на бузата. Подкожните кръвоносни съдове в тази зона са по-лесно видими, тъй като кожата е много тънка и нежна в тази област на лицето. Именно затова очите са изключително податливи на нараняване и друг тип влияние от околната среда.

Тъмни кръгове под очите

Основен фактор за тъмните кръгове под очите е кожната хиперпигментация. Тя се дължи на повишена продукция на меланин в кожата, срещаща се предимно при хора от тъмната раса и хората с по-тъмна кожа. Друга честа причина за появата на тъмни кръгове под очите е прозирането на подкожните съдове, вследствие на възрастова загуба на колаген. По-често явлението се среща при хора с по-светла кожа.

 

Тъмни кръгове под очите могат да се появят още при нарушена циркулация, вследствие на която се развива оток и очите придобиват подпухнал вид. Тъмните кръгове под очите се приемат и като симптом на много заболявания. По такъв начин например могат да се появат клиничните белези за някои алергии, каквато е например тази към домашен прах. Хроничните клинични данни за тъмни сенки под очите обикновено говорят за сериозна дехидратация на организма и органични заболявания, каквото е анемичният синдром.

 

В комбинация с други симптоми тъмните кръгове под очите могат да подсказват за наличието на други заболявания. Възможно е да се срещнат следните комбинации на тъмни кръгове под очите с повишена нервност и раздразнителност, клиничен белег за стресов синдром и недоспиване, атопичен дерматит, обриви, периорбитален едем, дразнене, парене и сърбеж в очите, водещи до клиничната диагноза остър конюнктивит, главоболие, назална конгестия и обща слабост с лесна уморяемост, водещи до заключение за анемичен синдром.

 

 

Тъмните кръгове под очите могат да бъдат още симптом за други патологични състояния, каквито са алергиите, чернодробните болести, системното недохранване, екзема и други. Симптомът с оцветка в подочните зони може да бъде клиничен белег за травма. В такива условия при лицева травма, хирургични операции в областта на лицето или фрактури на лицевите и черепни кости могат да се проявят със симптом на тъмни кръгове под очите.

 

Други заболявания, протичащи с клиничен белег за тъмни кръгове под очите, са хроничното недоспиване, продължителния плач при малки деца, прекомерно тютюнопушене и консумация на кафе или алкохол, наследствени болести с дефект в зрителния апарат, напредване на възрастта, при която се редуцира мастния слой около очите и нивата на колаген. Приемът на някои медикаменти, каквито са например оралните контрацептиви, се проявява с клиничния белег тъмни кръгове под очите.

 

Състоянието също така е белег за прекомерно излагане на слънце и ендокринни нарушения, при които има неравномерно разпределение на меланин в кожата.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с козметолог или лекар.

За контакти с нас : 0898220251,0887700480

По материали на Puls.bg

Оценете ни

0 / 5

Your page rank: