Принцип на действие на лазерната епилация

Лазерната епилация се основава на селективно поглъщане на лазерният лъч от пигмента меланин, съдържащ се в косъма и придаващ неговият цвят. Косъмът е проводник на светлинната енергия до корена, където се трансформира в температура около 60 градуса. Така коренът се изгаря и повече косъм не се ражда.

Основната разлика между Лазер и Фото епилация е: Лазерната епилация е ефективна при дълбоко разположени косми; светли косми; тънки косми; светли и тъмни кожи. Фотоепилацията е ефективна за плитко разположени косми; дебели косми; светли кожи. Разликата между стари модели Лазерни апарати и новото поколение Диодни лазерни апарати е: Диодният лазер предпазва кожата от загряване и таргетира единствено косъм. Диодният лазер е изключително мощен и прецизен в параметрите си. Позволява третиране на тъмни кожи. Успешно се премахват тънки косми – тип мъх. Има 2 режима за работа – динамичен и статичен. Една от разликите е в усещането – динамичният е по-безболезнен от статичния – но не е за сметка на качеството на епилацията. Растежът на космите е цикличен и асинхронен процес. Растежът на косъма има 3 етапа: анагенна, катагенна и телогенна фази. В анагенната фаза папилните клетки се съединяват с основата на космения фоликул и задействат растежа на косъма. Катагенната фаза настъпва, когато папилните клетки се отдръпват от фоликула и космите спират растежа си. Тоест косъмът се е отскубнал от корена. През телогенната фаза тялото отделя мъртвите косми. По време на катагенната и телогенна фази, лазерната епилация е неефективна, тъй като енергията не достига до корена на косъма. Ето защо колкото повече косми са в анагенна фаза толкова повече са атакуваните и повлияни косми по време на процедурата. Най-подходящо е да се започне лазерна епилация 20 дена след последната епилация – кола маска или епилатор. 20 дена след отскубване на космите, новите са в анаген, или косъм с корен. По време терапията с лазер не се препоръчва отстраняване на космите с корен, а единствено бръснене на зоните.

Беше ли полезно? Оценете ни!

Принцип на действие на лазерната епилация Лазерната епилация се основава на селективно поглъщане на лазерният лъч от пигмента меланин, съдържащ се в косъма и придаващ неговият цвят. Косъмът е проводник на светлинната енергия до корена, където се трансформира в температура около 60 градуса. Така коренът се изгаря и повече косъм не се ражда. Основната разлика между Лазер и Фото епилация е: […]
5 1 5 2
0 / 5
Славина Дончева управител на Дерма Експерт
Славина Дончева

Славина Дончева е завършила Медицински Колеж, Козметология, Медицинска Козметика, Връзки с обществеността, Здравен Мениджмънт и има 9 годишен опит като управител на най-голямото градско спа в България до 2013 г.

От 9 години е управляващ собственик на верига от салони за красота "Дерма Експерт" и преподавател в собствена школа за красота. Притежава изключителен опит в управлението на салони, спа центрове, маркетинг и реклама и организиране на различни обучителни събития.