Магнезий – важният минерал за мускулите и нервите

Assortment of product containing magnesium. Healthy diet food

Прием, разпределение и отделяне на магнезий

Магнезият е четвъртият най-разпространен минерал в човешкия организъм, той попада в категорията на макроелементите. Приема се с храната и се отделя основно чрез урината, а също и с потта. По химичната си природа той е метал, но в организма се намира под формата на различни съединения или самостоятелно като йон. Магнезият е предимно вътреклетъчен йон, около 50% от количеството му в организма се съдържа в костите, а в кръвта (извънклетъчно) циркулира само около 1%. Нормалните граници за магнезий в кръвната плазма са 0,7 – 1,07 mmol/l. Общото съдържание в организма е около 20-30 грама.

Магнезият има редица важни физиологични функции, като например да участва като кофактор в множество ензими, както и да играе роля за мускулния тонус и съкращения, състоянието на нервната система и др. В този материал можете да намерите подробна информация за функциите на магнезия в организма.

Ясно е, че в организма не могат да се произведат неорганични минерали, следователно за снабдяване с магнезий сме зависими от храната. За щастие доста храни съдържат този елемент – бобови растения, ядки, банани и др. Те са потенциални източници на магнезий, но трябва да изядете цели девет банана на ден или пет килограма ябълки, за да си осигурите адекватната дневна доза. Разнообразната диета и информираното хранене са важни за доставянето на оптимални количества от този минерал.  Интересно е да се отбележи, че, както в България, така и по света, здравните експерти оценяват, че приемът на този елемент е недостатъчен. В Наредба на МЗ №1 от 2018 год. за физиологичните норми на хранене на населението препоръчителният и адекватен хранителен прием на магнезий е съответно 350 mg дневно за мъже и 300 mg дневно за жени. В по-стара версия на същия документ (от 2005 год.) дозите са по-ниски. В САЩ (The 2015-2020Dietary Guidelines for Americans) експертите по диетология оценят магнезия, като нутриент, който масово се приема в недостатъчни количества.

Магнезий - важният минерал за мускулите и нервите
Assortment of product containing magnesium. Healthy diet food

Функции на магнезия

Магнезият участва в състава на редица вътреклетъчни ензими (общо над 300) и е есенциален за нормалния метаболизъм и процесите на производство на енергия. Поддържането на нормални магнезиеви нива в организма е част от физиологичния електролитен баланс и допринася за клетъчното делене (синтез на ДНК), синтез РНК, на белтъчини и за намаляване чувството на отпадналост и умора. Ключова е ролята му в метаболизма на аденозин трифосфат (АТФ) основната „разменна монета“ за енергия на всички клетки в нашия организъм. Магнезият спомага за поддържане нормалното състояние на кости и зъби, както и за функционирането на мускулите и нервната система. Има роля и в поддържане на нормална психична функция. Данни от научната литература сочат, че недостигът на магнезий може да способства развитието на атерослеротични плаки в стените на артериите, а редовният му прием се асоциира с понижен риск от високо кръвно налягане1.

В медицината соли на магнезия, приети през устата в съответни концентрации и количества, се използват като лаксативно средство. Понякога, в болнична среда, се прилага и венозно, обикновено с цел повлияване на патологичен сърдечен ритъм (аритмии). При венозното му приложение са възможни и случаи на предозиране, като симптомите са мускулна слабост, ниско кръвно налягане, сънливост, намален мускулен тонус.

Ако приемът на магнезий се съчетае с прием на калий, както и с намален прием на натрий (ограничаване на готварската сол), това има положителен ефект върху артериалната хипертензия2. Суплементацията с магнезий потенцира ефектите на медикаментите за високо кръвно налягане2.

В обзорна статия А. Kirkland и сътрудници обобщават положителните ефекти на магнезия по отношение нервна система и нейните нарушения. Има достатъчно натрупани литературни данни за ролята на магнезия в превенцията на мигрена, депресия, както и положително повлияване на хронична болка, а също и тревожност3.

Други обзорни публикации също споделят сходни резултати за многообразните физиологични ефекти на магнезия4, 5.

Оценете ни

0 / 5

Your page rank: