Куркума – супер храна с топ ефекти

Как да приемаме куркума за максимум ефект – куркумата е известна като суперхрана и всичко това благодарение на мощната си активна съставка – куркуминКуркуминът е това, което придава на куркумата жълтия цвят, както и противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на куркумата.

Многобройни научни изследвания показват, че куркуминът има мощни противовъзпалителни свойства, които са подобни на фармацевтичните лекарства като хидрокортизон, но без вредните странични ефекти. Доказано е, че куркумата лекува артритметаболитен синдромболка и дори дегенеративни очни състояния.

Ето още информация за многобройните ползи на куркумата за здравето.

1. Мощни противовъзпалителни ефекти

Куркумата е известна със способността си да намалява възпалението в тялото. Тя действа чрез изчистване на различните форми на свободните радикали, включително реактивни кислородни и азотни видове.

Тъй като възпалението е едно от отличителните белези на хроничните заболяваниякуркумата има важни ползи за много хора, имащи болезнени или възпалителни процеси в своето тяло.

Противогъбични и антимикробни

Противогъбични и антибактериални свойства

Куркумата може да бъде полезна за лечение на гъбични или бактериални инфекции в тялото. Проучванията показват, че куркуминът е успял напълно да инхибира растежа на Candida albicans, както и на няколко други гъбични щама.

Доказано е дори, че куркуминът предотвратява прилепването на Candida към човешките клетки по-ефективно от търговското противогъбично лекарство „Флуконазол„.

Друго проучване установи, че използването на аскорбинова киселина заедно с куркумин усилва нейните противогъбични ефекти до 10 пъти. Това предполага, че приемането на куркумин и на витамин С може да помогне за унищожаването на гъбични инфекции много по-бързо.

Куркумата дори се използва като антибактериално средство за предпазване на храната, благодарение на способността си да нахлува в клетката на даден бактериален вид и да я елиминира отвътре. Установено е, че прилагането на формули с куркума върху повърхности за приготвяне на храна, като дъски за рязане, ножове и плотове, убива вредните бактерии.

3. Облекчава болката, причинена от възпаление

Противовъзпалителните свойства на куркумата могат да облекчат болката при възпалителни състояния, като остеоартрит и ревматоиден артритКуркуминът действа чрез инхибиране на NF-KB, молекула, която контролира производството на възпалителни протеини в тялото ви, наречени цитокини. Това по същество означава, че куркуминът може да „изключи“ куп възпалителни молекули.

Всъщност кортикостероидите, които често се предписват за лечение на симптоми на артрит, действат чрез инхибиране на NF-KB. Ново изследване показва, че добавките с куркума могат да имат подобен ефект. Подобни изследвания показват, че куркуминът може също да се насочи към специфични възпалителни клетки и да блокира някои видове ензими, които причиняват възпаление.

Проучвания с хора, страдащи от остеоартрит на коляното, установиха, че приемането на добавка куркуминоид всеки ден в продължение на шест седмици води до значително намаляване на болката. Физическата функция на участниците също се подобри значително. Също така, техният системен оксидативен стрес се подобрява.

Изследователите предполагат, че това се дължи на куркуминоидите, осигуряващи мощни локални противовъзпалителни ефекти. Изглежда, че приемането на стандартизиран екстракт от куркума в продължение на няколко седмици, може да бъде достатъчно за намаляване на артритните симптоми на болка и възпаление. Като дори може да осигури подобно облекчение като лекарствата ибупрофен и диклофенак.

4. Облекчава симптомите на метаболитен синдром

Доказано е, че куркуминът помага за лечението на проблемите, свързани с метаболитния синдром, включително инсулинова чувствителност, натрупване на мазнини, високо кръвно налягане, възпаление и оксидативен стрес. Установено е също така, че куркуминоидите в екстракта от куркума спомагат за намаляване на триглицеридите и лошия холестерол, като същевременно повишават нивата на „добрия“ холестерол.

Изследователите тестваха ефектите на куркумата, като дадоха на група пациенти с метаболитен синдром 1 грам екстракт от куркума (с пиперин за подпомагане на усвояването) в продължение на 8 седмици. Пациентите са имали значително подобрение, включително намален общ LDL холестерол и по-висок HDL холестерол. Те също така показаха положителни промени в серумните липиди и нивата на глюкоза, както и намалено възпаление.

Авторите заключават, че куркумата е естествено, безопасно и ефективно лечение за подобряване на здравето на хората с метаболитен синдром, главно чрез намаляване на възпалението и оксидативния стрес.

5. Подобрява сърдечно-съдовото здраве

Куркумата подобрява сърдечно-съдовото здраве.

Куркуминът може да спомогне за обръщането на много фактори, участващи в прогресията на сърдечните заболявания, като се подобри лигавицата на кръвоносните съдове, известна като ендотелЕндотелната дисфункция е основен двигател на сърдечните заболявания, тъй като участва в регулирането на кръвното налягане и съсирването на кръвта.

Няколко проучвания сега показват, че куркуминът може да бъде от голяма полза за ендотелната функция. Някои данни сочат, че добавките с куркумин могат да осигурят сходни ползи с лекарството Аторвастатин, докато други проучвания показват, че може да бъде толкова ефективен, колкото упражненията. Куркуминът също така намалява както възпалението, така и окисляването, които са основните виновници за сърдечните заболявания и дисфункцията.

Проучване, включващо хора подложени на операция за байпас на коронарните артерии, установи, че приемането на куркумин преди и след операцията намалява риска от повторен инфаркт с 65%.

6. Може да забави ефектите от стареенето

Въпреки че няма възможен начин за „спиране“ на стареенето на тялото, може да е възможно да се забавят негативните му ефекти. Антиоксидантните свойства на куркумата могат да бъдат важно средство за намаляване на натрупването на молекулярни увреждания и окисляване през целия живот.

Като мощен антиоксидант и противовъзпалително средствокуркуминът може да забави стареенето. Той повишава нивото на антиоксидантните ензими в тялото ви, като същевременно премахва свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес.

Той също така помага за предотвратяване на тези свободни радикали да причинят липидна пероксидация – окисляването на мазнините в клетъчната мембрана, което води до смърт на клетката.

Как да приемаме куркума за максимум ефект

Ето няколко подходящи начина, по които можете да приемате куркума, за да увеличите максимално нейните ползи за здравето.

Златно мляко

Златно мляко от куркума - как да приемаме куркума за максимум ефект.

Добавете кокосово млякобадемово млякосмляна куркумасмлян джинджифилканелена пръчицакокосово маслочерен пипер и щипка стевия в малка тенджера.

Разбъркайте, за да комбинирате добре всички съставки, след това поставете на умерен огън. Загрейте до горещо на допир, но не да кипва, като непрекъснато се разбърква. Това трябва да отнеме около четири минути.

Махнете тенджерката от огъня. Ако е необходимо, коригирайте вкуса с повече куркума или джинджифил, за по-голяма интензивност или повече подсладител. Сервирайте веднага. Тази рецепта трябва да е достатъчна за две чаши. Можете да съхранявате останалото количество в хладилника за 2-3 дни, като притопляте на котлона преди консумация.

Налични при нас или по поръчка, можете да отриете здравословните продукти на Аква сорс и специално продукт с Курукма.

Можете да го заявите на телефоните ни : 0898220251,0887700480 или да поискате лична консултация на място.

Куркума - супер храна с топ ефектиИзточници : www.kakda.org

Оценете ни

0 / 5

Your page rank: