КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕ СПЕЦИАЛИСТЪТ ЗА ТАРГЕТИРАНАТА РАДИОЧЕСТОТНА ТЕРАПИЯ (ТЕКАР)?

Текар терапията е идеалният инструмент за всеки физиотерапевт, който иска да предостави бързи резултати на своите пациенти, съчетавайки надеждността на апаратната процедура с мануални техники. Ето защо тази терапия с италиански корени е предпочитана в цял свят – особено сред спортните рехабилитатори.

Все пак, тя си остава относително непозната за нашите географски ширини. Тази статия е може би най-изчерпателният материал в българското онлайн пространство, който подробно описва същността, историята и приложенията на този вид терапия.

BTLBG_2018-03-12_TRT1_960x502_header

 

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТАРГЕТИРАНАТА РАДИОЧЕСТОТНА ТЕРАПИЯ?

Таргетираната радиочестотна терапия (позната и като Текáр) е сред най-ефективните методи за незабавно лечение на болки, травми и заболявания в мускулите и ставите. Тя доставя високочестотна енергия до тъканите, като прониква в дълбочина и предизвиква хипертермия в болезнената област – независимо дали става дума за мускулите, ставите или повърхностните тъканни слоеве.

Ключовото предимство на Текар е, че съчетава:

 1. Надеждността на апаратната процедура
 2. С креативността на терапевта и необятните мануални техники, които може да приложи.

Оттук идват и изключително бързите и в същото време дълготрайни резултати:

 • незабавно облекчава болката
 • редуцира отоците след травма
 • отпуска хипертоничните мускули
 • подпомага възстановяването на тъканите

2. ОТКЪДЕ ПРОИЗЛИЗА ТЕКАР ТЕРАПИЯТА?

Експерименти и изследвания, свързани с медицински лечения, които използват високочестотни токове, датират още от края на 19-ти век. През 1890 година известният френски лекар, физик и изобретател Жак Арсен д‘Арсонвал открива, че използването на ток с честота 10 KHz не води до мускулни контракции, а генерира ендогенна (вътрешна) топлина. Впоследствие той, заедно с други свои колеги, разработва първите капацитивни и резистивни електроди, които са в основата на Текар терапията.

Малко по-късно – през 1939 година, Уилям Бомонт съсредоточава съществена част от своя научен труд върху изследването на приложенията на електроидите. Плодовете на 10-годишната му отдаденост карат високочестотният ток през 50-те години на 20 век да става все по-често използван в областта на хирургията.

Но едва през 1995 година италиански медици задълбочават по-сериозно в изучаването на тази енергия, надграждат трудовете на д‘Арсънвал и Бомонт и представят процедури за функционална рехабилитация с неинвазивни мобилни електроди.

3. КАК ПО-ТОЧНО ДЕЙСТВА ТЕКАР ТЕРАПИЯТА?

 

Таргетираната радиочестотна терапия използва високочестотен променлив ток, който (след като проникне дълбоко в третираната тъкан) се превръща в ендогенна топлина.

Радиочестотната енергия преминава през тъканите чрез употребата на два електрода – неутрален (който е с по-голяма площ) и активен (може да бъде капацитивен или резистивен). Енергията се пренася в посока от активния към неутралния електрод. Поради естествената резистивност на човешкото тяло към радиочестотата, наблюдаваме засилено съпротивление, което повишава температурата на тъканите в дълбочина и отключва многобройните ефекти на терапията.

Важно е да отбележим, че различните тъкани имат своята индивидуална структура, а оттам носят и специфично тъканно съпротивление. Това предполага и използването на различен подход, за да нагреем селективно всяка от тях. Ето защо таргетираната радиочестотна терапия предоставя прецизно и ефективно лечение, като използва два режима на работа, с които цели загряването на различни тъкани в различна дълбочина.

Капацитивният режим използва капацитивен активен електрод и по-ниска честота. При него въздействаме върху повърхностите тъканни слоеве (дерма, подкожие, мускулни тъкани), които са с характерно високо водно съдържание. В някои случаи, този режим се използва за третиране на остри травми.

От своя страна, при резистивния режим таргетираме по-плътните тъкани, които са с висока устойчивост, ниско водно съдържание и по-надълбоко (кости, стави, сухожилия, лигаменти, хрущяли). Разбира се, терапевтът използва резистивен електрод и по-голям интензитет на радиочестотата.

Какъв е резултатът? Предизвикване на равномерна тъканна хипертермия. Горе можете да разгледате термални снимки на няколко третирани зони, които са заснети веднага след края на терапевтичната процедура. В проявата на локалната хипертермия основна роля играе вазодилатацията, водейки до облекчаване на болката и отпускане на мускулите.

 

Да обобщим: таргетираната радиочестотна терапия образува топлина вътре в тъканите – за разлика от други физиотерапевтични процедури, които внасят топлината чрез нагряване или инфрачервена светлина. За целта се използват два режима – капацитивен и резестивен, откъдето произлиза и наименованието TECAR – Terapia Capacitiva Resistiva (от италиански).

4. КАКВИ СА ЕФЕКТИТЕ ОТ ТАРГЕТИРАНАТА РАДИОЧЕСТОТНА ТЕРАПИЯ?

Медицинските ефекти, до които води таргетираната радиочестотна терапия, се обособяват в 2 групи: термични и атермични.

 

BTLBG_2018-03-12_TRT1_EFFECTS

 

ТЕРМИЧНИ ЕФЕКТИ

При използването на радиочестота с по-висок интензитет наблюдаваме по-висока температура в тъканите, която води до появата на т.нар. вазодилатация (или разширяване на кръвоносните съдове). Ускорената циркулация на кръвта в третираната зона увеличава количествата кислород и хранителни вещества, които се доставят до тъканите, и довежда до появата на основните терапевтични ефекти:

 1. Релаксация на мускулите (миорелаксация)
 2. Облекчаване на болката (аналгезия)
 3. Ускорено възстановяване на увредените (травмираните) меки тъкани

АТЕРМИЧНИ ЕФЕКТИ

Употребата на нискоинтензивна радиочестота води до по-лесно загряване на повърхностите тъканни слоеве и подобрява действието на лимфната система, което се проявява в:

 1. Редуциране на отоците (остри или хронични)
 2. Засилване на противовъзпалителните процеси
 3. По-бързо абсорбиране на натрупаните токсини

 

 

ИМЕЙЛ БЮЛЕТИН
ЗА ФИЗИОТЕРАПЕВТИ

 

5. ЗА КАКВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЕ ПРИЛАГА ТЕКАР ТЕРАПИЯТА?

Таргетираната радиочестотна терапия е приложима при широк набор от остри и хронични спортни травми и мускулно-скелетни заболявания, сред които: гоналгия, миалгия, тендинит, синдром на карпалния тунел, мускулни спазми и др.

6. КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ЗА ПАЦИЕНТИТЕ?

Текар терапията е изключително приятна и отпускаща. Ефектите се наблюдават още след първата терапия, като пациентите Ви ще се радват на:

 • незабавно облекчаване на болката
 • по-добро възстановяване след травми
 • увеличен мускулен тонус
 • цялостно подобрение във физическото състояние

Разбира се, винаги бъдете подготвени за доуточняващи въпроси, като: „Какво ще почувствам“, „Ще ме боли ли?“ и „Кога ще видя резултат“.

7. А КОИ СА ПРЕДИМСТВАТА ЗА СПЕЦИАЛИСТА И МЕДИЦИНСКАТА ПРАКТИКА?

Наличието на апарат за провеждане на таргетирана радиочестотна терапия във Вашата медицинска практика означава само едно – че осигурявате сигурна, безопасна и ефективна грижа за своите пациенти.

Нещо повече – Текар Ви позволява да съчетавате своя експертен опит и мануални техники с надеждността на апаратната процедура. Това Ви помага да постигате невероятни резултати в лечението на своите пациенти и да се превърнете в герой за тях!

Ето кои техники можете да съчетаете с апаратната Текар терапия!

Оценете ни

0 / 5

Your page rank: