Химичен пилинг за обновяване на кожата

С химичния пилинг се постига изглаждане и подобряване вида на кожата чрез излющтване на повърхностния й слой с помоща на различни химични препарати.

Тази процедура е особено полезна при хора със ситни бръчици на лицето и пигментации на кожата. Химичният пилинг може да премахне от повърхността на кожата някои преканцерозни (предракови) образувания, както и да подпомогне лечението на акне и състояния след него. В основата на различните препарати за химичен пилинг са киселините.

Химичен пилинг за обновяване на кожата

Алфахидрокси киселини

Алфахидрокси киселините (гликолова, млечна и плодови) се използуват за лек химичен пилинг и нерядко се прилагат от козметички в козметичните салони. Поради мекото действие на тези киселини, възстановяването е много бързо, но за постигане на видим ефект обикновено се налага няколкократно прилагане на интервали от по една седмица до месец. Интервалите, както и концентрацията на разтворите се определят индивидуално. След третиране с тях кожата на лицето става по-гладка и по-светла. В малка концентрация алфахидрокси киселините могат да се смесят с ежедневно използуваните вода за лице или крем за лице и да са част от ежедневната поддръжка на кожата.

 

Трихлороцетна киселина

Трихлороцетната киселина се използува в различни концентрации за различна дълбочина на излющтването. Най-често се използува за средно дълбок пилинг, с който много добре се повлияват повърхностните бръчици около очите и устата, както и повърхностните дефекти и пигментации на кожата.

Химичният пилинг с Трихлороцетна киселина:

  • Изглажда фините бръчки (около очите, около устата)
  • Изчиства повърхностните дефекти на кожата
  • Премахва повърхностните пигментации
  • Може да се използува не само на лицето, но и на други области от тялото
  • Процедурата отнема 10 – 15 мин
  • Може да се използува и при пациенти с по-тъмна кожа
  • Дълбочината на пилинга може да варира, но обикновено достига до средно дълбоко третиране на кожата
  • Най-често се налага провеждането на 2-3 пилинга за постигане на оптимален ефект
  • Възстановяването на третираната кожа отнема 3-5 дни

След химичен пилинг с Трихлороцетна киселина се налага предпазване на кожата от ултравиолет за около 30 дни след процедурата. През цялото време кожата се протектира и със защитни кремове с висок фактор на защита.

 

Кое време е подходящо за химичен пилинг?

химичен пилинг процедураНай-подходящо време за химичен пилинг е есенно-зимния период поради по-слабата слънчева радиация. Химичният пилинг с Трихлороцетна киселина трябва да се извършва само от лекар. Много е важно да изберете лекар, който е достатъчно опитен в процедурата за т.н. „skin resurfacing“ (подновяване на кожата) чрез химичен пилинг. В моя кабинет консултациите и процедурите с химичен пилинг се извършват от опитен специалист дерматолог-козметолог.

Специалистът ще прецени типа на Вашата кожа и най-подходящият метод за нейното третиране за постигане на оптимален резултат. Ще получите пълна информация за процедурата, за периода на възстановяване и възможните рискове.

 

Болезнена ли е процедурата?

Тази процедура не налага прилагането на анестезия (упойка). Манипулацията е свързана с усещане само на леко парене по третираната кожа на лицето. Вентилирането на въздуха около лицето допринася за значителното намаляване на това усещане.

 

Период на възстановяване

За период от няколко часа след процедурата кожата на лицето е леко зачервена. Лека оточност може да се наблюдава, особено на следващата сутрин. Този оток преминава в рамките на първия ден. От втория ден започва лющене на кожата както при слънчево изгаряне. Това лющене е особено изразено на третия ден. Под излющения слой от епидермиса се показва новата кожна повърхност, която също може да е леко зачервена за 3-5 дни. За бързото възстановяване на кожата има съществено значение третирането й с подхранващи и хидратиращи кремове. Покриването на кожата със слънцезащитен крем при излизане на открито е задължително за период от 30 дни. Връщането на работа може да стане 3-5 дни след процедурата.

Оценете ни

0 / 5

Your page rank: