Депресия и Витамин Д

Депресия и Витамин Д

 

Депресия и Витамин Д- изследванията през последните години показват, че хората в световен мащаб много по-често страдат от дефицит на витамин D3, отколкото доскоро се смяташе. При това не само в северните страни, където слънцето е оскъдно през по-голямата част от годината.

И още нещо вече се знае със сигурност – дефицитът му се отразява не само на усвояването на калция и на здравината и устойчивостта на костите. Той влошава много други жизнени функции и вече са свързва с влошено здраве на сърдечно-съдовата система, с високо кръвно налягане, диабет тип 2, невродегенеративни проблеми, влошаване на познавателните процеси и т. н.

Съществува ли връзка между депресията и дефицита на витамин D3

Депресията

Това е разстройство на настроението, което се изразява в трайно чувство на тъга и загуба на интерес към живота. То повлиява начина на мислене, предизвиква емоционални проблеми, намалена способност за концентрация и вземане на решения, проявяват се физически симптоми:

  • трайна умора;
  • безсъние;
  • липса на желание за храна;
  • загуба на желанието за секс;
  • загуба на желание за каквото и да било.

Често се стига дори до липса на желание за живот и мисли за самоубийство. Има различни видове депресивни разстройства. Проявяват се при всички възрасти. Смята се, че са сред най-широко разпространените заболявания. Имат огромна социална значимост, защото инвалидизират болните, засягат критично семействата им и изискват голям ресурс за лечение.

Витамин D3

Нарича се още холекалциферол. Мастноразтворим е и се произвежда в кожата под въздействието на слънчевите лъчи. Малки количества се добиват от някои храни. Особено през зимата дефицитът му се оказва повсеместен и се свързва с множество заболявания.

Връзката между дефицита на витамин D3 и депресията се доказва от множество изследвания. Въпросът е, дали дефицитът предизвиква депресия, или депресията и влиянието ѝ върху процесите на обмяната води до ниски нива на холекалциферола.

Отговорите, които дават изследванията, не са категорични. Но така или иначе, е установено, че ако активният метаболит на витамин D3 е под 20 ng/ml много по-вероятни са разстройствата на настроението, сезонното афективно разстройство, неспецифичното разстройство на настроението и голямото депресивно разстройство, също предменструалният синдром.

Освен това дефицитът му води до дисфункции в регулирането на глюкокортикоидната сигнализация, за която се знае, че е свързана с големи депресивни разстройства и  разстройства на настроението. Предизвиква и други нарушения във функционирането на организма.

Напоследък се смята, че недостигът на холекалциферол повишава рисковете от множествена склероза, Паркинсон и Алцхаймер, шизофрения и сезонно афективно разстройство.

Повлиява ли витамин D3 положително на депресията

Изследователи свързват ниските нива на витамин D3 с депресивно настроение, раздразнителност, чест и лесен плач, умора, социална самоизолация, намалени нива на енергия, апетит и нарушения на съня. Различават също атипични симптоми на депресия като хиперсомния (прекалено много сън), жажда за въглехидрати, повишен апетит, наддаване на тегло и др. Самонараняване, суицидни мисли или тенденции се проявяват при пациенти с тежка депресия със сезонен характер.

Съответно се препоръчва приемът на витамин D3 като част от ефективна лечебна и профилактична терапия за депресия със сезонен характер. Препоръчителната доза е поне 800 международни единици. В същото време той подкрепя здравето на нервната система с противовъзпалителното си действие и с ролята, която има за стабилността на имунитета.

Накратко – дефицитът на витамин D3 e рисков за много хронични заболявания и сред тях – депресивните състояния и невродегенеративните болести. Затова през есенно-зимния сезон се консултирайте с лекаря или фармацевта си си и приемайте необходимата доза, която ще ви осигури здраве и добро качество на живот.

За да разберете дали имате дефицит на витамин Д, освен да се ориентирате по симптомите, можете да направите лабораторно изследване и да предприемете прием, назначен от лекар.

Оценете ни

0 / 5

Your page rank: